Loading
Последни новини

Магията на празника на Созопол

11.07.2018

Истинска магия за жителите и многобройните гости на Созопол са празниците на града, посветени на св. Марина- закрилницата на хилядолетния град. И тази година Община Созопол е подготвила богата и пъстра културна програма, с която ще бъде отбелязан празникът на Созопол. Разнообразна и наситена с интересни събития, програмата на Община Созопол дава възможност на всеки да намери своето събитие и да съпреживее празника със жителите на Созопол.

В навечерието на празника - 16 юли, жителите на древния град ще отдадат почит и на своите предшественици и герои. На амфитеатър Аполония  от 10.00 ч.ще бъде извършен ритуал по вдигане на държавното знаме и полагане на венци и цветя пред Паметната арка в памет на загиналите за свободата.

Денят ще бъде интересен и с няколко изложби: “Древните карти на Черно море“  ще бъде открита в 17.00 ч. в Центъра на занаятите, изложба „Една българска роза“, с която гостува музеят на розата в Казънлък ще бъде открита от 18.00 ч.в Етнографския музей. С голям интерес се очаква и официалното откриване на  изложбата „Созопол и Морето“ в Художествената галерия, която включва творби на Бойко Митков-склуптура; Никола Станчев – склуптура ;Веселка Николова –композиции; Нели Гашарова-живопис  и Иван Бахчеванов-живопис. Тематичната изложба ще бъде открита от 19.00 ч.

Вечерта ще завърши с концерт на любимата на няколко поколения българи изпълнителка Маргарита Хранова с начален час 21.00 ч. на амфитеатър „Аполония” .

Кулминацията на празника са събитията на 17 юли, когато от ранна утрин жители и гости на Созопол пристигат в местността „Света Марина“ за празничната литургия в храма, който носи името на светицата- закрилница на града.

Наситена с разнообразни и интересни събития е програмата за деня. Тя започва с традиционния плувен маратон от 08.30 ч., чийто финал е на централния плаж, където плувците получават поздравления и награди от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Малко по- късно заливът на Созопол побелява от лодки, които са част от морския парад, в който участват общински клуб – Яхт клуб и Гребен клуб „Созопол”.

В общинския парк „Света Марина“  продължава народното веселие, в което се включва и ФА „ Странджа”. За любителите на народните борби, традиционните състезания започват от 16.00 ч. на стадон „Арена  Созопол“, в които взимат участие изявени спортисти както от община Созопол, така и от цялата страна.

Вечерта празникът продължава на амфитеатър „Аполония“ в центъра на Стария град, където от 19.30 ч. жителите и гостите ще се радват на красивите изпънения на „Капански ансамбъл” от Разград.

Официалното откриване на празниците на  Созопол е от 20.30 часа, когато на сцената ще излезе кметът на града Панайот Рейзи, за да поздрави своите съграждани, гости и официални лица.Специален гост на празника ще бъде авторът на текста на Химна на Созопол, поетът Ради Кисьов. Той ще поднесе своето последно стихотворение „Созопол и морето”, посветено на любимия град от сцената.

Празничната вечер ще продължи със спектакъла „Майстори на комедията” с участието на Тончо Токмакчиев, Камен Водиничаров и Георги Мамалев и ще завърши с пищна заря.

Празничните събития, посветени на света Марина продължават и на 18 юли, когато ще се проведе и станалият вече традиционен конкурс за красота „Мис Созопол“, след който ценителите на красивите бългрски песни ще чуят и концерта на ТИТА.

В следващите три дни, от 19 до 21 юли, море от вино ще залее Созопол. Стартира най- новият фестивал на Созопол WINE FEST SOZOPOL 2018, който се провежда под патронажа на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и ще представи пред жителите и гостите на града най- качествените български вина. Специален гост на винения фестивал е Националния проект „ Аз съм българка“ на младия и талантлив фотограф Радослав Първанов.

Празниците на Созопол са истинско вълшебно преживяване, което всяка година привлича все повече гости на морския град.