Loading
Последни новини

Български морски курорт в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света

25.04.2015

Созопол влезе в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света. Морският курорт получи номинация от Световния съвет по туризъм и пътешествия за дестинация на 2015 г. Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място  със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. Победителят ще е ясен на 15 април в Мадрид. Това съобщиха за „Стандарт” от фондация "Созопол", благодарение на която древна Аполония се състезава в престижния конкурс.

Това е огромно признание за България, досега роден обект не е стигал до финала, каза председателят на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски.

„Ще се борим да сме първи, очаквам ръст на туризма", заяви и кметът Панайот Рейзи.

Созопол е преборил десетки кандидатури от цял свят в категорията и е избран за един от тримата финалисти с архитектурно-историческия комплекс "Южна крепостна стена и кула". Самата номинация в престижния конкурс ще направи Созопол познат в целия свят.

В материала към номинацията на Световния съвет по туризъм и пътешествия е дадена и кратка информация за основания през 611 г. преди Христа град. Освен за старото му име Аполония и факта, че градът е сред най-важните черноморски пристанища в древността, туристическата общност ще научи и за запазения стар град и археологическото му богатство. В материала се набляга и на приноса на основаната през 2002 г. "Фондация Созопол" за популяризирането на Созопол и опазване на културното му наследство.

Главният съдия на наградите е Греъм Милър, професор по Устойчивост в бизнеса и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в университета в Съри. "Калибърът на кандидатурите тази година е изключително висок и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.