Loading
Последни новини

Общо 67 ултурни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната "Аполония".

10.08.2012

Празниците на изкуствата в Созопол започват на 30 август и ще продължат до 8 септември. Това съобщиха организаторите от фондация "Аполония" и община Созопол.

Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които - на 31 август, ще бъде официално открит и самият фестивал. На сцената в този ден ще излезе оперната прима Александрина Пендачанска. Официалното откриване на "Аполония" ще бъде съпроводено с връчването традиционните награди. Специалното отличие тази година ще бъде за поп изпълнителката Белослава.

На 31 август ще стане известен и авторът на снимка от предишни издания на фестивала, който ще спечели голямата награда във фотоконкурса "Моята Аполония".

Над 35 снимки от фестивалните събития от 1984 година насам, са получени за участие до момента, а приемането им е до днес включително. Победителят ще получи парична награда.

Участие в празниците на изкуствата в Созопол ще вземат известни музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци.

Други девет концерта ще има в Археологическия музей. Театрални постановки ще бъдат представени на сцената на читалище "Отец Паисий".

Художествената галерия в Стария град ще бъде домакин на 3 изложби и 17 представяния на книги и литературни четения. Части от свои произведения ще представят Алек Попов, Милен Русков, Мирела Иванова, и др.

Улиците на Созопол ще бъдат украсени с платната на студентския проект "Цветовете на деня и нощта", които ще имат различна визия на светло и тъмно чрез специфични ефекти.

В рамките на "Детска Аполония" Международно сдружение "Духовно огледало" ще представи постиженията на децата в различни световни конкурси. Един от филмите, които ще бъдат показани в киното на читалище "Отец Паисий", е документалният "Коми, хората" на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, сниман в средата на 80-те години, негласно забранен и смятан за унищожен.

Част от останалите кинозаглавия са "Лице в лице с Агрипина" с режисьор Найо Тицин, "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов, "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев, "Виолета, Жоро и аз" с режисьор Любомир Попов.