Loading
Последни новини

Празник на Созопол 2012

15.06.2012

Созопол ще отбележи празника си с редица интересни прояви, организирани от общината. Проявите са част от юбилейните празници, посветени на 2620 години от създаването на града. В неделя в Морската градина до храм “Свети Зосим” студентът от Богословския факултет към СУ “Климент Охридски” Светлозар Стоянов ще откриеизложба на открито с фотоси на известни и неизвестни православни храмове и скални църкви, манастири и стенописи от България, която включва 90 фотоса с доста големи размери.

Цялата изложба, която ще представлява алея, ще бъде осветена вечерно време. Този автор е известен като “анатемосания” божи фотограф, защото преди няколко години представяше подобнаизложба в цялата страна на тема “Осквернени и забравени православни храмове”. Същия ден започва втората сесия на Международния детски фестивал “Музите”, в който участват деца с отличия на национални и международни фестивали и други.

В първия ден те ще наредят изложба от талантливи художници – деца, средношколци и студенти. Фестивалът е до 15 юли. На 16 юли от 18.00 часа ще бъде открита археологическа изложба “Черноморска цивилизация”, в която ще бъдат експонирани артефакти от различни музеи в страната, където има предмети, свързани с историята на Созопол. На 17 юли от 18.00 часа ще бъде открита изложба в Художествената галерия под надслов “Приятели на Созопол”, в която свои картини ще изложат известни български и чуждестранни художници, които са рисували Созопол. На 19 юли пък се открива шестото издание на Академия на изкуствата, която е втората в Европа след тази в Залцбург.